
پلمپ دفاتر مالیاتی چیست؟
دولت برای این که بتواند از پسِ هزینههای مختلف عمومی برآید نیاز به دریافت مالیات از اشخاص حقیقی و حقوقی دارد. در واقع برخی از امور عمومی وجود داشته که دولت برای تأمین هزینههای آن از افراد مختلف و مؤسسات و شرکتهای تجاری مالیات دریافت میکند. از آن جایی که مالیات به عنوان یک تکلیف به حساب میآید، شرکتها و افراد باید در اسرع وقت آن را پرداخت کنند تا شامل جرائم مختلف مالیاتی نشوند. طبق ماده 6 قانون تجارت ایران، کسانی که دارای شرکت هستند باید برای اعلام درآمد و هزینههای خود دفاتر پلمپ داشته باشند.
وجود پلمپ دفاتر نشان از این دارد که عملکرد مالی یک موسسه یا شرکت در طول یک دوره مالی به دقت مورد بررسی قرار میگیرد. دفاتر پلمپ به عنوان یک معیار اساسی برای تعیین میزان دقیق مالیات، از سوی اداره مالیات است که دفاتر مربوطه توسط ممیز اداره مالیات مورد بررسی قرار میگیرد. دفاتر پلمپ مختلفی وجود داشته که از جمله آنها میتوان به دفتر روزنامه، کل، دارای و دفتر کپیه اشاره کرد که در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم:
دفتر روزنامه
قطعاً برای تأسیس و راه اندازی یک شرکت و برای شروع یک دوره مالی جدید نیاز به دفتر روزنامه احساس میشود و به عنوان یک الزام در فعالیتهای شرکت شناخته میشود. دفتر روزنامه یک دفتر برای ثبت تمام فعالیتهای مالی شرکت بوده که شامل معاملات، هزینهها، دیون و غیره است. دفتر روزنامه حتی برای اشخاصی که هزینههای شخصی انجام میدهند و از داراییهای شرکت استفاده میکنند نیز کاربرد دارد. وجود دفتر روزنامه نشان میدهد که یک شرکت در طول 24 ساعت چه درآمدی داشته و هزینههای آن شامل چه مواردی است که این امر برای تعیین مالیات بسیار مهم است و مورد بررسی اداره مالیات قرار میگیرد.
دفتر کل
دفتر کل به عنوان یک دفتر اطلاعات تفکیکی شناخته میشود که مدیران و کارمندان مالی باید حداقل هفتهای یک بار، اطلاعات لازم و مرتبط با دفتر کل را از دفتر روزنامه استخراج کرده و در بخشهای مربوطه به صورت دقیق ثبت نمایند. اگر دفتر کل به درستی ثبت شود میتواند بیان گر دقیق میزان هزینهها و سود و زیان در یک دوره هفت روزه باشد. بهتر است اطلاعات انتقال داده شده از دفتر روزنامه به دفتر کل با دقت بالا و بیان جزئیات باشد.
دفتر دارایی
دفتر دارایی به عنوان یک دفتر سالیانه محسوب میشود که هر شرکت تجاری که به صورت قانونی در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسیده است موظف است تا 15 فروردین هر سال، لیست کاملی از داراییهای خود را که مربوط به سال گذشته است در آن ثبت نماید. دارایی میتواند شامل داراییهای منقول و غیر منقول باشد و همچنین در دفتر دارایی میزان دیون احتمالی سال قبل نیز قابل ثبت است، در واقع برای یک دوره مالی باید تمامی دارایی و بدهیها به درستی در دفتر دارایی ثبت شود تا عملکرد سال قبل شرکت به وضوح مشخص شود.
دفتر کپیه
اندیکس یا دفتر کیپه به عنوان یک دفتر پلمپ تجاری شناخته میشود که میتوان در آن تمامی فاکتورها، نامههای مختلفی دریافتی، ارسالی و تلفکسها را به خوبی ثبت کرد. این دفتر به اداره مالیات در تشخیص میزان دقیق مالیات دریافتی کمک خواهد کرد و باید طبق قوانین مشخص شده دفاتر پلمپ به خوبی ثبت و در اختیار اداره امور مالیاتی قرار داده شود.
مدارک مورد نیاز برای پلمپ دفاتر سال ۱۴۰۰
با توجه به تغییرات مختلفی که سالیانه و طبق قوانین و ضوابط انجام میشود، برای پلمپ دفاتر سال 99 به مدارک زیر نیاز است:
- ارائه کپی برابر اصل کارت ملی و شناسنامه اعضای هیئت مدیره
- ارائه روزنامه رسمی که شامل آگهی تأسیس شرکت یا موسسه باشد
- ارائه آخرین اطلاعات و تغییرات شرکت شامل تغییرات هیئت مدیره و حق امتیاز آن
- ارائه وکالت نامه رسمی که به امضای صاحب شرکت رسیده است
برای مشورت و مشاوره رایگان از کارشناسان ثبتی هانا ثبت کمک بگیرید. کافیست در ساعات اداری با شماره ۴۴۲۸۸۳۶۰-۰۲۱ تماس بگیرید تا با کارشناسان ثبت هانا صحبت کنید.
برای مطالعه درباره روش پیگیری ثبت شرکت کلیک کنید
زمان پلمب دفاتر قانونی کی میباشد؟
پلمپ دفاتر برای شرکتهای تازه تأسیس تا ۳۰ روز پس از درخواست امکانپذیر است، ولی دفاتر پلمب شدهی شرکتهای دیگر برای هر سال مالی، که از فروردین تا انتهای اسفند است، باید قبل از شروع سال مالی جدید اخذ گردد؛ بدین معنی که برای اخذ پلمب دفاتر سال ۱۴۰۰ باید نهایتاً تا ۲۹ اسفند ۹۹ اقدام کرد، وگرنه ممکن است دفاتر تجاری مورد قبول واقع نگردد و منجر به مشکلات مالیاتی مانند جریمه مالیاتی (علیالرأس) شده و حتی ممنوعالمعامله شدن را نیز در پی داشته باشد.
پلمب دفاتر در واقع به معنای برگشماری دفاتر، شمارهگذاری صفحات و منگولهدار کردن دفاتر است تا نتوان از آن برگی کم و زیاد کرد. همچنین در این دفاتر نام شرکت و شماره ثبت پلمب دفاتر قید شده و مهر اداره ثبت شرکتها در آن زده میشود.
موسسه حقوقی هانا ثبت تا پایان اسفند 1398 پلمپ دفاتر مالیاتی (یا همان پلمب دفاتر مالیاتی) سال 1۴۰۰ را با تخفیف ویژه به مشتریان گرامی عرضه میکند.
آیا پلمپ دفاتر الزامیست؟
بله زیرا جزء قوانین می باشد و در صورت عدم انجام آن جریمه مالیاتی میشویم.
عدم صدور صورتحساب، عدم درج شماره اقتصادی ، استفاده از شماره اقتصادی خود برای دیگران یا برعکس ، مسئولیت تضامنی +۱۰درصد مبلغ مورد معامله که بدون رعایت ضوابط این ماده صورت گرفته باشد را در بر دارد.
آیا شرکتی که کار نمیکند باید دفتر پلمپ کند؟
بله. تمامی شرکت ها موظف به دریافت دفاتر مالی خود هستند و برای اینکه عدم فعالیت خود را به اداره مالیات (دارایی) اعلام نمایند باید دفاتر پلمپ شده خود را بصورت خالی تسلیم آن اداره محترم کنند)
نحوه پلمپ دفاتر تجاری چگونه است؟
هر شرکت حداقل یک دفتر روزنامه و یک دفتر کل برای هر سال مالی نیاز دارد و این دفاتر در قالب دفاتر ۵۰ برگ، ۱۰۰ برگ و ۲۰۰ برگ عرضه میشوند. اگر حجم داد و ستد شرکت شما بالا است، توصیه میشود یک دفتر ۲۰۰ برگ تهیه نمایید تا ناچار به اخذ دفتر دوم و پلمب آن نشوید.
عدم پلمب دفاتر باعث میشود شما نتوانید کد اقتصادی بگیرید و مفاصا حساب مالیاتی خود را دریافت کنید. ارائه این دفاتر همچنین باعث شفافیت امور مالیاتی شرکت میشود. علاوه بر اینها تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی، برای دریافت کارت بازرگانی، باید پلمب دفاتر را انجام دهند. حتی شرکتهایی که فعالیت اقتصادی ندارند هم برای اعلام عدم فعالیت اقتصادی باید دفاتر پلمب شده خود را به صورت خالی به اداره مالیات ارائه کنند.
مراحل پلمپ دفاتر قانونی
- برای پلمب دفاتر تجاری باید از طریق سامانه ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری (بخش پلمب دفاتر تجاری) اقدام نمود. در صورتی که شرکت در مرجع اداره ثبت شرکتها ثبت شده باشد باید از قسمت اطلاعات متقاضی پلمب (نوع شخص متقاضی) شخص حقوقی را انتخاب کرد و پس از آن اطلاعات مورد نیزا در فرم مربوطه را که شامل تابعیت، شناسه ملی، شماره تلفن ثابت و کد پستی شخصیت حقوقی است پر کرده و بخش شروع سال مالی و ماه مالی را نیز تکمیل کنید.
در مرحله بعد بخش «اطلاعات آدرس محل دریافت دفاتر پلمب شده» را تکمیل کنید. دفاتر پلمب شده به آدرس وارد شده در این مرحله (برای شهرستان تهران) ارسال میشود در صفحه بعدی پس از بررسی اطلاعات شخص حقوقی بر روی «تأیید شخص حقوقی» کلیک کرده و در گام بعدی شماره پیگیری را دریافت میکنید. - در مرحله بعد فرم اطلاعات تکمیل کننده را انتخاب کرده و اطلاعات یکی از اعضای هیئت مدیره را در سامانه وارد میکنید. پس از آن اطلاعات دیگر اعضای هیئت مدیره را وارد کرده و وارد مرحله بعد میشوید؛ یعنیمرا حدود حق امضا اعضای هیئت مدیره را وارد کرده و فرم «دفتر مورد تقاضای شخص» را پر میکنید و دفتر مورد تقاضا را (دفتر کل و روزنامه و تعداد برگهای آن) درخواست میکنید.
پس از انجام تمامی این مراحل وارد صفحه تأیید صحت اطلاعات میشود و اظهارنامه پلمب و مدارک مورد نیاز را انتخاب میکنید. اطلاعات لازم در سامانه را وارد کرده و بر روی «پذیرش نهایی» کلیک مینمایید. پس از انجام مراحل اینترنتی اصل اظهارنامه پلمب دفاتر تجاری را همراه با مهر و امضا به همراه سایر مدارک به اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری ارسال مینمایید. پیگیری پلمپ دفاتر:
پس از ارسال مدارک و اخذ کد پیگیری، وارد سامانه شده و گزینهی پلمب دفاتر تجاری را انتخاب کنید، با وارد کردن شماره پیگیری و تاریخ تحویل مدارک به پست در سامانه بر روی گزینه پذیرش نهایی کلیک کرده و به مرحله بعد میروید.
در این مرحله کارشناسان حقوقی مدارک را بررسی مینمایند و در صورت تأیید اجازه پرداخت وجوه دفاتر و پلمب آنها صادر میشود. پس از صدور مجوز متقاضی باید دوباره وارد سامانه شده و وجوه تعیین شده را پرداخت کند، دفاتر تجاری پلمب شده به آدرسی که در سامانه وارد نمودهاید فرستاده میشوند.
مدارک لازم برای پلمپ دفاتر تجاری چیست؟
برای پلمب دفاتر تجاری اشخاص حقیقی مدارک زیر مورد نیاز است:
کپی کارت ملی متقاضی
کپی پروانه کسب و یا مجوز فعالیت کسب
برای پلمپ دفاتر تجاری اشخاص حقوقی به مدارک زیر نیاز دارید:
کپی کارت ملی مدیر عامل و مهر شرکت
کپی آگهی روزنامه رسمی کشور که تأسیس شرکت در آن قید شده باشد
در صورت وجود تغییرات در شرکت، کپی آگهی روزنامه رسمی کشور که آخرین تغییرات شرکت در آن ثبت شده باشد
در صورتی که وکیل یا نمایندهای برای پلمب دفاتر معرفی شده باشد، وکالتنامه یا معرفینامه نماینده نیز باید ارسال شود.
برای مشورت و مشاوره رایگان از کارشناسان ثبتی هانا ثبت کمک بگیرید. کافیست در ساعات اداری با شماره ۴۴۲۸۸۳۶۰-۰۲۱ تماس بگیرید تا با کارشناسان ثبت هانا صحبت کنید.